Buiksloterham
Klant | |
Regio | Amsterdam |
Periode | 2022 - heden |
Zeker in een stad als Amsterdam, waar de vierkante meterprijs hoog is voor woningen en utiliteit, willen ontwikkelaars zo min mogelijk ruimte opofferen aan warmte- en koudeleidingen. Amsterdam Engineering begrijpt dat en werkt nauw samen met bouwers en installateurs bij het ontwerpen van inpandige tracés. Door te ontwerpen in Revit kunnen de tekeningen in het BIM-model worden verwerkt om tot het best denkbare tracé te komen.
Amsterdam Engineering is vooral bekend van het ontwerpen van warmtenetten en watertransportleidingen. Minder bekend is dat Amsterdam Engineering ook de specialist is voor warmte- en koudeleidingen in gebouwen, ofwel tot aan de meterkast. Het gaat dan vaak om de complexere situaties zoals hoogbouw met hogere drukklassen of om gebouwen waar meerdere leidingen doorheen moeten. Amsterdam Engineering adviseert, ontwerpt en coördineert het ontwerp met de bouwers.
Maar liefst zes leidingen
Zo worden in Buiksloterham (Kavel 6A) twee woontorens gebouwd op een drielaagse plint met kantoren en horeca. Naast warmte krijgen deze gebouwen ook koude. Omdat de koudevraag van de kantoren en horeca groter is dan die van de woningen, moeten hier twee verschillende koudeleidingen (plus de warmteleiding) een plaats krijgen. Met de retour erbij gaat het dus in totaal om zes leidingen. Amsterdam Engineering maakt hiervoor het ontwerp en begeleidt de bouwer.
Maar liefst 16 bar
Een ander mooi voorbeeld is de 100 meter hoge woontoren Justus die nu op het Amsterdamse Zeeburgereiland wordt gebouwd. Warmteleverancier Vattenfall had een richtlijn die niet verder ging dan 70 meter. In samenwerking met Amsterdam Engineering werd daarop een richtlijn tot 120 meter opgesteld. Terwijl dit gebeurde, begon Amsterdam Engineering al met het ontwerpen van het tracé voor warmte en koude. In totaal gaat het om 289 aansluitingen en een ontwerpdruk van maar liefst 16 bar (in plaats van de gewone 6 bar).
Ruimte zoeken en vinden
Hierbij is gekozen voor een voorgeïsoleerde leiding met een diameter van 18 centimeter voor warmte en een koelleiding met een diameter van 15 centimeter. Om deze te kunnen ophangen aan het plafond van de parkeergarage (wat ook de vloer van een daktuin is) moest de bouwer sparingen opnemen in het plafond. Zonder dat deze ingreep de imposante constructie zou verzwakken! Dankzij de goede samenwerking tussen alle betrokken partijen en het werken in BIM kon ook deze hersenbreker succesvol worden opgelost.